Monday, April 11, 2011

Lemak Tempoyak Udang

Hurmm..
Memasak & memakan makanan nampaknya telah kembali menjadi hobi Miss Ieka sejak dua menjak ni..
hAdoihhhh!!
Macamane nak buat nihhh??
Takpelah, nanti kita pikir cara mengatasi masalah ni kemudian..
Sekarang marilah kita mengatasi masalah tempoyak yang diberi oleh ibu mertua Miss Ieka tu..
Kesian tempoyak tu, dah sejuk beku dalam peti ais since last week..
Mesti dia dah sejuk menggigil duduk lelama dalam tuh..hihi..
Jom kita settlekan dia sebelum tempoyak itu bertukar menjadi keju..
(Miss Ieka buat lawak tu, sila gelak ye..)


Bawang merah, putih dan cili padi ditumbuk bersama tempoyak..As a result: Sila rujuk paste yang bewarna kuning keemasan tu..bahan lain, asam keping, serai, tomato & daun kunyit.

Miss Ieka menggunakan udang medium seramai 20 ekor..

Panaskan santan dan masukkan tempoyaks tadi..Kacau hingga sebati..Time bubuh tempoyak tu, kalau ade yang melekat kat sudu tu, jangan lupa jilat tau..Sebab tempoyaks ni pun amat sodap dimakankan begitu saja!

Pastu boleh la masukkan udang, asam keping & serai..Jangan lupa serbuk kunyit, garam dan sedikit gula..

Last sekali, bubuhlah tomato dan daun kunyit..

Dah siap pun..Boleh la diNGAP bersama nasik..


Moral of the Entri
Walaupun selalu mengadess nak makan makanan OMPUTEH, makanan MELAYU tetap menjadi pojaan hatiku..(especially makanan yang bernama tempoyak ni..goreng pon sodap)

No comments:

Post a Comment