Saturday, April 30, 2011

Gulai Tempoyak Ikan Patin

Miss Ieka memang peminat tegar durian, tempoyak dan sekutunya..
Hari tu, dapat lagi stok tempoyak dari Ibu Mertuaku..TenkiuSs Mak!
Dapat jek stok, Miss Ieka terus heret Raja H ke market..
Nak beli Ikan Patin yang masih bernyawa..hahaha!
Miss Ieka beli 2 ekor..Sekor tu nak bagi kat Ibu Mertuaku tanda terima kasih atas sumbangan stok tempoyak yang baru tu..
Air liur dan menjejes, tak sesabo nak masak gulai tempoyak nih..
Resepi adalah ikhsan Ibu Mertuaku yang amat pakar dalam masakan ni..

Dapatkan ikan patin yang fresh tau..

Clockwise: kunyit hidup, cili padi, tempoyak & daun kesum..
Sila tambah asam keping kalau tempoyak yang berusia setahun ke bawah..

Lumatkan semua dalam lesung batu..

Lumatkan camni tau..

Didihkan air dalam kuali, masukkan bahan lumat tadi kacau rata..
Masukkan ikan & asam keping diarkan didih sekali lagi..
Last sekali, masukkan ikan patin & daun kesum..Jangan lupa garam, gula & sedikit perasa..

Sila Ngap bersama nasik..Hirup begitu saja pun YummY!

Moral of the Entri
Semakin lama usia tempoyak tu, semakin "kick" rasanya..

No comments:

Post a Comment