Monday, May 23, 2011

Asam Rebus Ikan Kembung

Today
Terasa nak makan something light n easy with nasik panas..
Jawapannya..ASAM REBUS lah..
Miss Ieka kalau masak asam rebus suka sangat pakai ikan kembung..
Pastu suka sangat letak rumput-rampai @ dedaun yang berfragrant..
So, segala daun kesum, bunga kantan memang dicampak masuk sekali..
Yang paling best, kalau masak asam rebus @ asam pedas ni Miss Ieka tak payah lagi masak sayur..
Sebab segala sayur-mayur macam bendi, kobis @ sawi jeruk pun boleh dicampur sekali..
Lagi satu, tak payah bertumis bagai..
Kesimpulannya
Asam rebus is a PERFECT dish of the day..

Asam Rebus Ikan Kembung

Bendi, daun kesum, bunga kantan, asam keping..

Bawang merah, cili kering,  kunyit & belacan dikisar..


Didihkan air dalam periuk, masukkan bahan kisar bersama asam keping & bunga kantan.

Pastu boleh masukkan ikan, garam gula & perasa..

Bila ikan dah masak, masukkan bendi & daun kesum..

Tutup api..SELESAI..

Selesai jek masak, Miss ieka terus meratah asam rebus ni begitu saja..
Terus lupa kehadiran nasik di dalam rice cooker..
Hihihi..bengeng sungguh!

1 comment:

  1. nyam... sedap kan asam rebus ni.. mudah n simply delicious.. huhuhu

    ReplyDelete