Today
Terasa nak makan something light n easy with nasik panas..
Jawapannya..ASAM REBUS lah..
Miss Ieka kalau masak asam rebus suka sangat pakai ikan kembung..
Pastu suka sangat letak rumput-rampai @ dedaun yang berfragrant..
So, segala daun kesum, bunga kantan memang dicampak masuk sekali..
Yang paling best, kalau masak asam rebus @ asam pedas ni Miss Ieka tak payah lagi masak sayur..
Sebab segala sayur-mayur macam bendi, kobis @ sawi jeruk pun boleh dicampur sekali..
Lagi satu, tak payah bertumis bagai..
Kesimpulannya
Asam rebus is a PERFECT dish of the day..
Asam Rebus Ikan Kembung |
Bendi, daun kesum, bunga kantan, asam keping.. |
Bawang merah, cili kering, kunyit & belacan dikisar.. |
Didihkan air dalam periuk, masukkan bahan kisar bersama asam keping & bunga kantan. |
Pastu boleh masukkan ikan, garam gula & perasa.. |
Bila ikan dah masak, masukkan bendi & daun kesum.. |
Tutup api..SELESAI.. |
Selesai jek masak, Miss ieka terus meratah asam rebus ni begitu saja..
Terus lupa kehadiran nasik di dalam rice cooker..
Hihihi..bengeng sungguh!
nyam... sedap kan asam rebus ni.. mudah n simply delicious.. huhuhu
ReplyDelete